zoeken

Help! Luizen!

Help! Luizen!

Als er bij iemand luizen ontdekt worden zijn er verschillende manieren om ze te verwijderen:

 1. De natte-kam-methode: deze is doeltreffend maar vaak tijdrovend 
 2. Met shampoo's of lotions op basis van insecticiden bv malathion en permethrine. Deze verlammen het centraal zenuwstelsel van de luizen en neten. Ze kunnen dan makkelijk worden uitgekamd. Dit is een eenmalige behandeling
 3. Shampoo's of lotions op basis van siliconeoliën (bv. dimethicone). Dit is een verstikkingsmiddel, die een fijne film achterlaat op het haar en de huid, zodat de ademhalingsopeningen van de luis en de neet worden afgedekt. Op deze manier stikken de luizen. Deze behandeling moet altijd herhaald worden na 7 dagen. 

Welke andere maatregels moeten genomen worden:

 • Jassen, sjaals, mutsen, beddengoed, knuffels en andere kledij of voorwerpen die in contact zijn geweest met luizen, moeten luizenvrij worden gemaakt. DIt kan door ze gedurende 15 min te wassen op 60 graden, of 48 uur in een gesloten zak te steken.
 • Verwittig ook de omgeving van de persoon, school of onthaalouder, zodat ook de andere ouders gewaarschuwd kunnen worden.
 • Controleer bij een besmetting ook de andere gezinsleden en behandel ze op dezelfde dag om een herbesmetting te voorkomen.
 • Gebruik tijdens een luizenplaag elke morgen een luizenwerende spray
 • Kammen en borstels reinigen met water van minimaal 60° gedurende 5minuten

Natte-kam-methode

De natte-kam-methode is een goedkope, onschadelijke manier om luizen te verwijderen, ze vereist weliswaar enige tijd.

Wat heb je nodig? 

 • Conditioner (crèmespoeling, balsem).
 • Gewone kam.
 • Fijne luizenkam: tanden 0,3 tot 0,4 mm uit elkaar, rechthoekige of ruitvormige doorsnede, bij voorkeur licht van kleur zodat je de luizen ziet zitten.
 • Wit keukenpapier.
 • Handdoek

Stappenplan:

 1. Was het haar met gewone shampoo.
 2. Spoel de shampoo uit het haar, maar droog het niet af.
 3. Wrijf het natte haar overvloedig in met conditioner.
 4. Kam de knopen uit het haar met een gewone kam.
 5. Buig het hoofd voorover en kam met een luizenkam het haar systematisch van achteren (uit de nek) naar voren (voorhoofd). Druk de luizenkam goed tegen het hoofd aan. Let vooral goed op achter de oren en in de nek.
 6. Veeg de luizenkam na elke kambeweging af op een stuk wit keukenpapier. Zo merk je of er luizen aanwezig zijn. Luizen kan je uit de kam verwijderen met een tandenstoker.
 7. Spoel overvloedig de conditioner uit het haar, maar droog het niet af.
 8. Kam met een gewone kam het haar opnieuw naar achteren.
 9. Kam het haar een tweede keer systematisch met de luizenkam, maar ditmaal van voren naar achteren en opnieuw van het ene oor naar het andere.
 10. Veeg de luizenkam opnieuw na elke kambeweging af op een stuk wit keukenpapier.

In totaal moet je minstens een kwartier kammen. Als het karwei achter de rug is, leg je de gebruikte kammen in water van minstens 60°C gedurende vijf minuten.

Herhaal het kammen gedurende minstens twee weken om de drie à vier dagen, tot geen enkele luis meer wordt gevonden. Indien er nog levende luizen worden gevonden, moet het toepassen van de nat-kam-methode met twee weken verlengd worden.

 

Voor meer info kan u terecht op deze link.