zoeken

Lente schoonmaak in je medicijnkastje

Lente schoonmaak in je medicijnkastje

Een uitpuilende kast of lade met vervallen geneesmiddelen, doosjes waarvan de bijsluiter zoek is of medicijnen waarvan je de reden waarvoor je het gebruikte niet meer weet. Ik denk dat elk huisgezin dit wel herkent.
Hoog tijd dus om je medicijnkastje eens een grondige schoonmaakbeurt te geven. Met deze tips lukt het je ongetwijfeld om alles netjes op orde te houden!

Hoog en droog

Het medicijnkastje bewaar je best op een koele, droge plaats. Zoek een plaatje in huis waar het niet warmer kan worden dan 25°C en ook niet te vochtig. Dus liefst NIET in de badkamer of keuken. Bewaar het medicijnkastje ook best buiten het bereik van kinderen.

Kijk regelmatig vervaldata na

Kijk regelmatig de vervaldatum (of houdbaarheidsdatum) na van de geneesmiddelen in het medicijnkastje. Doe dit minstens 2 maal per jaar. Op de verpakking is de vervaldatum aangeduid door de letters ‘EX’ of ‘EXP’, met vervolgens de vermelding van maand/jaar of dag/maand/jaar. Als die datum verstreken is, gebruik je het geneesmiddel beter niet meer.

Bepaalde producten hebben een beperkte bewaartermijn:
– oogdruppels mag je niet langer dan één maand bewaren als het flesje eenmaal geopend is;
– sommige antibiotica in siroopvorm na oplossen (vaak maar een aantal dagen);
– bereidingen gemaakt door jouw huisapotheker (max. 2 maanden); ontsmettingsproducten...

Bepaalde producten hebben specifieke bewaaromstandigheden:
– in de koelkast;
– buiten invloed van licht (in het donker);
– buiten invloed van vocht (droge plaats); 

Vraag jouw ons steeds om de juiste bewaarwijze en de specifieke houdbaarheid.

Wat met vervallen medicatie?

Vervallen medicatie giet je best niet in het toilet of de gootsteen, aangezien dat schadelijk is voor het milieu. Ze horen ook niet thuis in de vuilnisbak. Breng je vervallen medicatie naar jouw lokale huisapotheker om ze te laten vernietigen. Maak je geen zorgen, dit kan helemaal gratis.

Wat naar de apotheek?
Niet gebruikte pillen; restjes antibiotica; zetpillen en capsules in hun blister of fles; niet gebruikte pleisters; restjes zalf in de tube, restjes van siroop, neusdruppels, restanten van sprays en aërosols, …

Wat mag er niet naar de apotheek?
Lege glazen flesjes, radiografieën, lege blisters, kartonnen verpakking & bijsluiter, naalden, resten van onkruidverdelgers, kunstmeststoffen, chemicaliën, dieet- en babyvoeding, cosmetica en andere lichaamsverzorging.